Latest articles

Ukida se dopisivanje preko Fejsbuk aplikacije


Published: Apr 10, 2014 by admin Filed under: Drustvene mreze


Facebook će uskoro primorati sve korisnike da šalju poruke preko posebne aplikacije Messenger, tako što će ukloniti chat funkciju iz svoje glavne iOS i Android aplikacije. Facebook je već započeo obaveštavanje korisnika o ovoj promeni, a obaveštavanje evropskih korisnika započelo je juče.

Korisnicima će biti ostavljene dve nedelje da preuzmu Messenger pre nego što im razmena poruka preko glavne Facebook aplikacije bude onemogućena.

Facebook će onemogućiti slanje poruka iz glavne mobilne aplikacije zbog toga što je, kako navode u kompaniji, takav način slanja poruka spor. Iz Facebooka kažu da su ustanovili da korisnici odgovaraju 20% brže na poruke na Mesengeru nego na Facebooku, kao i da se Messengeru stalno dodaju nove funkcije.

“Izgradili smo brzo i pouzdano iskustvo preko Messengera i sada mislimo da usresredimo svu svoju energiju i resurse na to iskustvo”, kaže se u saopštenju kompanije.

Tokom narednih nedjelja korisnici će biti nekoliko puta obavešteni o ovoj promeni, kao i o načinu na koji funkcioniše Messenger i njegovim mogućnostima.

Ove promene će biti pošteđeni korisnici Android uređaja sa memorijskim ograničenjima, kao i korisnici Windows Phone i tablet uređaja.

Bez obzira na činjenicu da je Facebook kupio WhatsApp izdvojivši za to 19 milijardi dolara, izgleda da kompanija ne namerava da odustane od sopstvene aplikacije koja je u neku ruku konkurencija WhatsAppu. Razlog je verovatno taj što kompanija želi da dvema aplikacijama pokrije što veći deo tržišta u svetu. Ipak, korisnici verovatno neće biti oduševljeni zbog ovog primoravanja da preuzmu Messenger.

Read more »
Comments (0) »

Petogodišnjak hakovao Xbox, Microsoft ga nagradio


Published: Apr 7, 2014 by admin Filed under: IT


Petogodišnjak iz San Dijega našao se na Microsoftovoj martovskoj listi bezbednosnih istraživača koji su otkrili i prosledili informacije o ranjivostima u proizvodima kompanije.

Roditelji Kristofera von Hasela primetili su da je dečak nekako uspeo da se prijavi na očev Xbox Live i da igra igre.

Ispostavilo se da mališan nije ukrao očevu lozinku, već da je iskoristio bezbednosni propust koji je Microsoft sada ispravio.

On je otkucao netačnu lozinku, posle čega se pojavio prozor za potvrdu lozinke. On je jednostavno otkucao razmak nekoliko puta, pristisnuo Enter i prijavio se na nalog svog oca.

Robert Dejvis, otac malog Kristofera je rekao da je bio zadivljen, insistirajući na tome da je njegov sin ovo uradio bez ičije pomoći, za koju mnogi tvrde da ju je morao imati.

Ipak, možda objašnjenje leži u genima. Dejvis, Kristoferov otac, je inženjer bezbednosti u jednoj IT kompaniji u San Dijegu.

Bag je Microsoftu ipak prijavio tata, a ne Kristofer, a kompanija je odmah ispravila propust.

Tako se Kristofer našao na listi pronalazača bagova koju je Microsoft objavio.

Dečak je nagrađen sa 50 dolara, godišnjom pretplatom za Xbox Live i četiri igre.

Ipak, to je manje od onoga što dobijaju stariji pronalazači bagova. Microsoft je prošle godine pokrenuo nekoliko programa za nagrađivanje istraživača, uključujući i program koji sa 100000 dolara nagrađuje za "istinski inovativne tehnike iskorišćavanja ranjivosti".

Read more »
Comments (0) »

Stigao trejler: Megan Foks i Nindža kornjače!


Published: Mar 28, 2014 by admin Filed under: Filmovi


Od 14. avgusta ove godine, podsetićemo se "junaka iz kanalizacije" sa kojima smo rasli - Nindža kornjača i legendarne Ejpril O'Nil.
Režiju potpisuje Džonatan Libsman, a u glavnim ulogama ćemo gledati Megan Foks, Vila Arneta i Vilijama Fihtnera.

Priča govori o avanturama četiri brata koji se bore protiv zla iz njihove baze u njujorškoj kanalizaciji.

Brza akcija, sjajni specijalni efekti, i priča koju će publika zavoleti, udruženi su u ovom blokbasteru koji su stvorili jedni od najboljih holivudskih produkcijskih i filmskih timova.

Uživajte u trejleru!


Read more »
Comments (0) »

Dve nedelje pre nego što će podrška za Windows XP biti obustavljena, Microsoft je pokušao još jednom da zaplaši korisnike i natera ih da razmisle o prelasku na noviji operativni sistem, upozoravajući ih da će zbog daljeg korišćenje starog operativnog sistema biti stalno na nišanu sajber kriminalaca.

U tekstu koji je objavljen početkom nedelje, a koji je potpisao Tim Rejns, direktor Microsoft Trustworthy Computinga, ponovo je tema bio Windows XP i dan posle 8. aprila, datuma za koji je najavljen prestanak podrške. Rejns je slično upozorenje korisnicima uputio i u avgustu prošle godine, kada je rekao da će šanse za infekciju računara sa Windows XP porasti za dve trećine.

On je podsetio da je kompanija još u septembru 2007. najavila da će podrška za XP biti produžena za dve godine i da će konačno prestati 8. aprila 2014. "Microsoft je bio veoma jasan kad je reč o životnom veku svojih proizvoda", kaže Rejns, ističući da su korisnici godinama unapred bili informisani o tome da bi imali vremena da planiraju i pređu na novije operativne sisteme i servise.

Rejns kaže da su mnogi poslovni korisnici već okončali proces prelaska na novije verzije Windowsa, ali da postoje i oni korisnici, kako među kompanijama tako i među pojedincima, koji ne planiraju da zamene Windows XP posle obustavljanja podrške. Zbog toga je kompanija odlučila da još jednom podseti na pretnje za Windows XP koje napadači mogu pokušati da iskoriste posle 8. aprila, da bi i korisnici koji ne planiraju da zamene XP novijim operativnim sistemom razumeli rizike i doneli odluku da što pre pređu na novije, sigurnije verzije Windowsa, Windows 7 ili Windows 8.

Poslednje ažuriranje za Windows XP korisnicima će biti isporučeno 8. aprila, i to će biti zvanično kraj za 13 godina stari operativni sistem. Windows XP na računarima će nastaviti da radi, ali sve ranjivosti koje budu otkrili istraživači ili kriminalci, više neće biti zakrpljene.

I Microsoft i stručnjaci drugih kompanija, ali i nezavisni eksperti predviđaju da će hakeri, agresivnije nego ikad, napadati računare sa Windows XP, a njih u ovom trenutku ima mnogo. Prema podacima Net Applications, skoro trećina računara sa Windowsom još uvek koristi Windows XP.

Motivi hakera su se promenili tokom prethodne decenije. Nekada je glavni cilj napadača bio da naprave ime, a danas je ispred ega i hakerskih nestašluka ipak profit, tako da savremeni hakeri uglavnom kradu lične i poslovne informacije sa sistema i nastoje da ne budu otkriveni. Ukradene informacije se razmenjuju ili prodaju da bi ih koristili drugi kriminalci, uglavnom za krađu identiteta ili bankarske prevare. Prodaje se i pristup kompromitovanim sistemima, a postoji i mogućnost zakupa pristupa sistemima koji koriste drugi kriminalci za svoje potrebe.

Microsoft upozorava korisnike koji ne planiraju da pređu na novije verzije Windowsa da će mnoge aktivnosti koje inače obavljaju na računarima posle 8. aprila biti veoma rizične.

Pre svega, biće rizično surfovanje internetom ako se koristi operativni sistem bez podrške, zbog toga što će novi exploiti za Windows XP biti dodati hakerskim alatima koji se prodaju ili iznajmljuju kriminalcima. Zbog toga, poslovni i kućni korisnici treba da ograniče surfovanje internetom, u smislu toga koje web sajtove posećuju. Ograničenje u pogledu sajtova koje je moguće posetiti sa Windows XP kao i nekorišćenje Windows XP za pristup internetu, smanjiće rizik od napada i infekcije računara preko malicioznih web sajtova. Promena browsera neće biti od velike pomoći, kaže Rejns, jer većina exploita u napadima koji dolaze sa malicioznih web sajtova se i ne oslanja na browsere.

Iako je ovo uglavnom tačno, jer se većina napada zaista ne oslanja na ranjivosti u browserima, Rejns je propustio da kaže da će samo Micorosoft prestati da isporučuje korisnicima Windows XP sigurnosna ažuriranja za Internet Explorer, bez obzira na verziju koja je na sistemu. To važi i za IE 8, koji koristi većina korisnika Windows XP, iako će ista verzija browsera biti ažurirana na drugim verzijama Windowsa, kao što su Vista ili Windows 7, sve do 2017., odnosno 2020.

Međutim, drugi proizvođači browsera kao što su Google (Chrome), Mozilla (Firefox) i Opera Software (Opera) nastaviće da objavljuju zakrpe za svoje programe. Mnogi stručnjaci preporučuju korisnicima Windows XP da ne koriste Internet Explorer već druge browsere kako bi, ako ništa drugo, izbegli drive-by download napade koji se oslanjaju na IE.

Osim surfovanja, posle 8. aprila biće rizično i otvaranje emailova jer mnogi napadi počinju sa dobro osmišljenim malicioznim emailovima. Emailovi mogu sadržati adresu malicioznog web sajta koji je napravljen za napad na Windows XP. Emailovi mogu sadržati i posebno napravljene maliciozne priloge koji kada se otvore mogu iskoristiti nezakrpljenu ranjivost u Windows XP i obezbediti napadačima potpunu kontrolu nad sistemom. Hakeri često koriste instant poruke za slanje malicioznih linkova ili priloga. Imajući ovo u vidu, korisnici ne bi trebalo da koriste XP za slanje i primanje emailova, kao ni da otvaraju linkove i fajlove koje dobiju putem IM (Instant Messaging) programa. Korišćenje drugog email ili IM programa neće biti od pomoći, jer se opasnost najčešće ne krije u samom programu nego u sadržaju poruka.

Preporuka Microsofta je i da se izbegava korišćenje USB memorijskih stikova i drugih prenosivih diskova, jer je to čest način za infekciju Windows XP malverima. Neke kompanije su odlučile da fizički blokiraju pristup USB portovima da bi izbegle ovakve pretnje.

Microsoft upozorava i na crve koji će koristiti novootkrivene ranjivosti za napad na Windows XP. Predviđanja su da će autori malvera verovatno integrisati nove ranjivosti u malvere koji će pokušavati da se umnožavaju. Uspeh crva Conficker koji je zarazio sisteme u kompanijama pokazuje da se firewall i jake lozinke još uvek ne koriste svuda. Kompanije i organizacije koje nastave da koriste XP posle završetka podrške, trebalo bi da budu oprezne zbog ovakve vrste pretnji, koje obično inficiraju sisteme preko USB stikova, pokušavajući da prođu firewall. Zato treba pažljivo ispitati sve izuzetke kojima je dozvoljeno da prođu firewall, i ostaviti samo one koji su zaista neophodni. Takođe, lozinke na sistemima moraju da budu složene tako da ih je teško pogoditi.

I poslednje na šta je upozorio Microsoft su ransomware, maliciozni programi koji su rastuća pretnja poslednjih godina. Kriminalci koriste ove programe za iznuđivanje novca od korisnika koji moraju da plate da bi im bili dešifrovani fajlovi na sistemu koje je malver šifrovao ili da bi im bio odblokiran desktop. Nema sumnje da će distributeri ransomwarea iskoristiti situaciju posle 8. aprila. Ovo bi posebno moglo da pogodi mala preduzeća i korisnike koji mogu izgubiti pristup važnim podacima. Preporuka je Microsofta da korisnici redovno prave rezervne kopije podataka (backup), što je dobar način za oporavak od infekcije ransomwareom.

Sve ovo su samo smernice za izbegavanje rizika i ublažavanje posledica sa kojima će se korisnici Windows XP suočiti posle 8. aprila. Međutim, najbolja opcija je, kažu iz Microsofta, da se pređe na moderan operativni sistem kao što su Windows 7 ili Windows 8, koji sadrže sve odgovore na rizike sa kojima se Microsoft susretao prethodnih deset godina a koji su implementirani u ove sisteme.

Taktika zastrašivanja koju Microsoft koristi ne po prvi put može biti delotvorna ali ceo koncept napuštanja Windows XP može biti i mač sa dve oštrice za kompaniju. Ostavljajući Windows XP nezaštićenim u trenutku kada se on još uvek koristi na mnogim računarima, moglo bi biti rizično za reputaciju Windowsa kao brenda jer Windows XP koji je podložan infekcijama može stvoriti sliku o Windowsu uopšteno kao o nebezbednom operativnom sistemu.

Read more »
Comments (0) »

Sve agresivnija kampanja Microsofta čiji je cilj da se korisnici motivišu da odustanu od daljeg korišćenja Windows XP, za sada ne daje željene rezultate: procent korisnika 13 godina starog operativnog sistema se nije značajno smanjio tokom prethodnih meseci iako je za 8. april najavljeno da će Microsoft obustaviti podršku za XP.

Kompanija je u svojim nastojanjima da natera korisnike da pređu na noviji operativni sistem otišla toliko daleko da je ponudila popust od 100 dolara prilikom kupovine novih računara putem Microsoftove prodavnice.

Neki od najvažnijih motiva za prelazak na noviji operativni sistem trebalo bi da budu poboljšanja koja se odnose na bezbednost, kao i podrška.

Ovi razlozi trebalo bi da budu dovoljni kućnim ali još više poslovnim korisnicima Microsoftovog operativnog sistema. Međutim, u ovom trenutku je jasno da prelazak na novije verzije operativnog sistema Windowsa neće biti ni lak ni brz. To je posebno zabrinjavajuće u slučaju bankomata od kojih 95% koristi zastarelu verziju sistema.

Bankomati su u osnovi računari koji kontrolišu pristup novcu. Kada 8. aprila bude prestala podrška za OS Windows XP, banke će se suočiti sa ozbiljnim rizikom od napada kriminalaca koji ciljaju na bankomate.

Šta više, to nije sumorna prognoza za budućnost jer se ta budućnost već danas događa.

Krajem prošle godine, stručnjaci Symanteca otkrili su novi ATM malver u Meksiku, koji je omogućavao kriminalcima da uz pomoć eksterne tastature uzmu novac sa bankomata. Nekoliko nedelja kasnije, Symantec je otkrio novu verziju malvera koja je ukazivala na to da je malver evoluirao i postao modularan, kao i da koristi engleski jezik što je znak da su sledeće mete malvera bankomati u zemljama engleskog govornog područja.

Malver koji je nazvan Ploutus omogućava sajber kriminalcima da pošalju SMS kompromitovanom bankomatu i zatim dođu i pokupe novac sa njega.

Kriminalci mogu daljinski kontrolisati bankomat pomoću mobilnog telefona koji je povezan sa unutrašnje strane bankomata. Postoji nekoliko načina da se mobilni telefon poveže sa bankomatom. Uobičajeni način je takozvani USB tethering, kojim se deli internet konekcija između telefona i računara, u ovom slučaju bankomata.

Napadači treba da podese telefon, da ga povežu sa bankomatom i inficiraju ga malverom Ploutus. Ako im to pođe za rukom, uspostavlja se potpuna dvosmerna veza i telefon se može koristiti.

Kada povežu telefon sa bankomatom, sledeće što kriminalci treba da urade je da pošalju SMS poruke sa komandama telefonu povezanom sa bankomatom. Kada telefon prepozna poruku u traženom formatu, on će je konvertovati u mrežni paket i proslediti bankomatu.

Daljinska kontrola bankomata uz pomoć SMS poruka je mnogo bolja za kriminalce jer im garantuje diskreciju i brzinu. Samo kriminalac koji je organizator krađe zna koliko novca sa bankomata treba da dobije posrednik, odnosno osoba čije je zaduženje da uzme novac sa bankomata. To sa prethodnom verzijom nije bio slučaj jer je posrednik morao da zna četvorocifreni kod. Osim toga, posrednik sada ne mora da duže vreme bude u blizini bankomata čekajući novac. Nova verzija malvera omogućava da organizator krađe i posrednik u podizanju novca usklade svoje aktivnosti, tako da se ukradeni novac može podići u trenutku kada se posrednik pretvara da podiže svoj novac sa bankomata ili da samo prolazi pored bankomata.

Kriminalci koji kontrolišu operaciju moraju da pošalju dve SMS poruke na mobilni telefon povezan sa bankomatom. Jedna poruka treba da sadrži komandu da bankomat pokrene malver Ploutus, koji je prethodno instaliran. Druga poruka sadrži instrukcije za bankomat za novac koji treba isplatiti.

Autori malvera imaju različite ideje kada su u pitanju bankomati. Ploutus, koji pokušava da ukrade novac iz bankomata, je samo jedna od njih. Neki malveri pokušavaju da ukradu informacije o karticama korisnika i PIN kodove, dok drugi omogućavaju kriminalcima "man-in-the-middle" napade.

Moderni bankomati imaju poboljšane bezbednosne funkcije, kao što je na primer šifrovanje hard diskova. Međutim, stariji bankomati koji još uvek koriste Windows XP su veliki problem. Njihova zaštita od ovakvih vrsta napada je veliki izazov jer su često raspoređeni na udaljenim mestima. Takvi bankomati, odnosno računari u njima, trebalo bi da budu fizički zaštićeni. Novac bankomata je zaključan u sefu, ali računar bankomata nije, što kriminalcima daje prednost, kažu u Symantecu.

Stručnjaci ove kompanije smatraju da banke moraju preduzeti brojne mere kako bi se zaštitile od ovakvih i drugih vrsta napada. Neke od predloženih mera su prelazak na noviji operativni sistem, Windows 7 ili 8, adekvatna fizička zaštita i video nadzor da bi se na vreme uočilo sumnjivo ponašanje ili identifikovali napadači posle uspešne krađe, podešavanje BIOS-a na taj način da se spreči bootovanje sa neovlašćenih medija, kao što je CD ROM ili USB stik, potpuna enkripcija diska, i pouzdan zaštitni softver.

Ako niste videli kako izgleda unutrašnjost bankomata, stručnjaci Symanteca vam pružaju priliku da je pogledate. Oni su objavili video u kome pokazuju kako izgleda pljačka bankomata uz pomoć malvera Ploutus.


Read more »
Comments (0) »
Page 1 of 23